Att leva som en fattig studerande

Jag lever exakt på fattigdomsgränsen, enligt EU:s gräns på finland, som ligger på 750 euro i månaden (http://svenska.yle.fi/artikel/2009/04/16/pensionen-under-eus-fattigdomsgrans)
 
Efter fullt studiestöd, och ett par hundra per månad jag tar från mitt sparkonto(pengar jag tjänat på sommaren och ransonerar jämt över året) har jag 750 euro att tillgå. Det ska räcka till allt: hyra, internet, mat, träning osv. (Mina föräldrar betalar min telefonräkning utöver detta, men det är allt)
 
Jag känner mig inte fattig. Jag har råd att resa, leva gott, äta gott, träna, njuta.
 
Här är mina utgifter:
TRÄNING:Mitt gym är ett liet studerandegym i en källare som kostar 45 euro i året att vara med i. Mina ledda timmar yoga är 2 euro per gång, studerandepris, och simhallen kostar 3 euro.
 
FEST:De största utgifterna är fester, alkohol. Jag anser att man inte kan klaga på att man är fattig, så länge man har råd att festa bort sina pengar. Festa gör jag ändå relativt sällan, för att jag helst bara vill göra det vid speciella tillfällen, och för att det är dyrt. Känner inte att jag lider av detta alls (1 fest i månaden/varannan månad), eftersom jag inte är den typen. Sköna ost och vinkvällar är min stil!
 
MAT:Att äta billigt är inte heller vidare svårt. Det största tipset är: ät enligt säsong, och mindre kött. På vintern kan man läman de färska tomaterna och salladen till helglyxen, och äta rotfrukter. Linser och bönor är sjukt billigt, och gott! På så sätt sparar man på hälsan också (intalar jag mig själv i allafall). Att inte sätta pengar på chokladstänger här och där är också ett hett tips, för både plånboken och hälsan!
 
SHOPPING: Well, här igen har jag det lätt. Jag köper ytterst sällan nya kläder. Oftast har man allt man behöver. Tre olika klänningar för fest är helt tillräckligt, speciellt då jag gillar alla tre storligen! Lopptorg är det najsigaste som finns.
 
Vilka är era bästa tips för att leva billigt utan att leva dåligt?

Kommentarer

Design by: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

?
Trackback
RSS 2.0