Kvinnoideal?

Varje gång man går ur en tidsepok kan pan på något sätt utskilja ett mönster över hur folk ha levt, beroende på tidens anda, beroende på tillgångar, människors tankar, politik och all utveckling.
 
En intressant aspekt i detta är kvinnoidealet, som lustigt nog ändrar hela tiden. Just nu känns det som att idealet är att vara så sund och tränad som möjligt, enligt alla konstens regler. Är detta verkligen att vara kvinna, och när ska vi börja hylla personligheten, olikheten, våra kroppars lustar istället för ständig stress vi utsätter oss för?
 
Kontoll, tonad, hård, ren. De är de fyra ledorden som jag främst tycker representerar det som anses eftersträvansvärt idag. Visst är det bra att trenden går mot att följa med forskning och "hälsa" men samtidigt översållas bloggar med träningsstress och press, och inte det jag tycker vi borde hylla; kvinnligheten, lusten, omtanken, glädjen.
 
Det är nära till överdrift, och fast många klarar av att stå ifrån överdriften, lever andra på gränsen. Samtidigt som vi uppmanas att vara hälsosamma och ha kontroll, läggs det upp bilder på "normalt" godisätande "guiltypleasure" och dessa avsteg ses som att vara just det, avsteg.
 
Många är klara med vad det vill, vad deras kvinnokroppar kräver, andra har gått vilse i det komersiella träsket av produketer som säljs och spelar på vår vilja att följa med idealet. Ditt värde mäts i vad du gör, vad du äter, inte för den kvinna, eller man, du är. Från crossfitpasset till chiafröna, från sockerfria proteinbrownies till långlöpningen. Var är pirret i magen? Var är glöden i blicken? Kanske de som har det inte behöver visa det, eller finns de alls därute?
 
När världen fylls med hormonförvirrade tjejer, där sexlust inte talas om, när du blir slagen på fingrarna av de andra bloggarna då du stopper pekfingret i smörasken, där din kvinlighet mäts i antal magrutor, där fokuset är så mycket på vad du gör, och inte vad du känner, då blir jag mörkrädd.

RSS 2.0