Skidor-jag saknar er.

Det finns mycket positivt med att flytta hemmifrån, men nackdelar också. En sådan, för mig som bor flera hundra kilometer från min hemstad, är att möjligheterna att skida är mindre. Dels för att här är mindre snö, och dels för att jag inte har någon bil att ta mig till spåret med.
 
I helg ska jag i alla fall hem och skida så mycket jag bara orkar. Trodde jag. Tyvärr är snömängden för lite.
 
ATTANS!
 
Får fortsätta springa och låtsas att jag susar ner för backar....
 
 
 
 

Att leva som en fattig studerande

Jag lever exakt på fattigdomsgränsen, enligt EU:s gräns på finland, som ligger på 750 euro i månaden (http://svenska.yle.fi/artikel/2009/04/16/pensionen-under-eus-fattigdomsgrans)
 
Efter fullt studiestöd, och ett par hundra per månad jag tar från mitt sparkonto(pengar jag tjänat på sommaren och ransonerar jämt över året) har jag 750 euro att tillgå. Det ska räcka till allt: hyra, internet, mat, träning osv. (Mina föräldrar betalar min telefonräkning utöver detta, men det är allt)
 
Jag känner mig inte fattig. Jag har råd att resa, leva gott, äta gott, träna, njuta.
 
Här är mina utgifter:
TRÄNING:Mitt gym är ett liet studerandegym i en källare som kostar 45 euro i året att vara med i. Mina ledda timmar yoga är 2 euro per gång, studerandepris, och simhallen kostar 3 euro.
 
FEST:De största utgifterna är fester, alkohol. Jag anser att man inte kan klaga på att man är fattig, så länge man har råd att festa bort sina pengar. Festa gör jag ändå relativt sällan, för att jag helst bara vill göra det vid speciella tillfällen, och för att det är dyrt. Känner inte att jag lider av detta alls (1 fest i månaden/varannan månad), eftersom jag inte är den typen. Sköna ost och vinkvällar är min stil!
 
MAT:Att äta billigt är inte heller vidare svårt. Det största tipset är: ät enligt säsong, och mindre kött. På vintern kan man läman de färska tomaterna och salladen till helglyxen, och äta rotfrukter. Linser och bönor är sjukt billigt, och gott! På så sätt sparar man på hälsan också (intalar jag mig själv i allafall). Att inte sätta pengar på chokladstänger här och där är också ett hett tips, för både plånboken och hälsan!
 
SHOPPING: Well, här igen har jag det lätt. Jag köper ytterst sällan nya kläder. Oftast har man allt man behöver. Tre olika klänningar för fest är helt tillräckligt, speciellt då jag gillar alla tre storligen! Lopptorg är det najsigaste som finns.
 
Vilka är era bästa tips för att leva billigt utan att leva dåligt?

Att sitta är det nya rökandet-också för löpare

http://www.runnersworld.com/health/sitting-is-the-new-smoking-even-for-runners?page=single
 
Läste denna mycket intressant artikeln från tidningen runner's world.
 
Att sitta mycket kan vara farligt, fast man tränar och annars är hälsosam. Här studier som kom upp i artikeln:
 
  • studie gjord på 3000 kvinnor visade att varje 2 timmar de satt per dag ökade risken för diabetes med 7% (ex. 4 timmars sittande. ökning med 14 %)
  • en man som sitter 6 timmar per dag får 18 höjd risk att dö i hjärtsjukdom och 7.8% hörde risk att dö i diabetes jämfört med en person som sitter 3 timmar eller mindre per dag
  • en studie på 17000 Kanadensare visade att ju mer man satt, desto tidigare dog personerna
  • kvinnor som sitter mer än 9 timmar per dag rapporterar mer depression än kvinnor som sitter mindre än 6 timmar
 
Vad händer då vi sitter?
-blodcirkulationen blir sämre (kan leda till hjärtproblem), metabolismen lägre, högre risk för cancer, ryggproblem, nackproblem
 
 
Ärligt talat: jag är en studerande. Det betyder att jag sitter väldigt mycket varje dag, trots att jag däremellan går minst 6 km per dag och tränar flera gånger i veckan. På dagarna läser jag, på kvällen vid datorn, med en bok eller en film. Fy skäms så man håller på och förstör för mig (men klart man måste få slappa och sitta också, herregud!)
 
Vi är gjorda för att röra oss, och det märks. Sitter jag långa tider i streck får jag ont (har nån nerv i benet som är i kläm) Läser jag hemma försöker jag variera mellan att sitta och stå 50/50 för att få så lite ont som möjligt. Det är faktiskt inte så jobbigt. Snarare skönt, och mindre ont!
 
Well ta nu allt detta med en nypa salt, men ha det ändå i baktanken.....
 
Jag utmanar er: Sitt mindre, lev längre, och framförallt: ha mindre ont överallt!
 
 

Fredagslyx

På fredagen är veckan slut, och det är dags att pusta ut. Men är man studernade fortsätter jobbet ofta på helgen, med massor med läsning. för min del är fredagen ändå magisk.
 Ikväll ska den firas med lite bastu efter fredagsstädningen, och förhoppningsvis min stora favorit: kallrökt lax.
 Att fredagshandla är också trevligt, att vakna på lördags morgon och ha kylskåpet fullt, kanske något extra lyxigt. Och framförallt, allting är rent och snyggt efter gårdagens städning!
 
 
Det är viktigt att ha rutiner, och att fira fredagen på något sätt är en av mina favoritrutiner. Det kan vara vad som helst ju! Hyra en film, ta en extra lång och lugn dusch, dricka en kopp med nyinhandlat te av ny sort. Och bara tanken på att få sova länge på lördag morgon gör mig alldeles galet glad (även om jag ändå är den personen som vaknar tidigt...)
 
Hur firar ni er fredag?
 
 
 

Att vara en cirkusvagn i en stenstad

Scicilien 2012
 
Hur mycket ska man ta sig själv och livet på allvar egentligen? Vem ska man följa, hur mycket ska man lyssna på andra?
 
Varje dag går vi omkring och läser en massa gråa saker, allvarsamma saker, råd, bannor, människors syn på hur man på allvar ska leva sitt liv. Som en enda grå, stor massa. Sten.
 
Man måste helt enkelt ta sitt liv på allvar. Vi kommer inte få leva om det. Men ändå- är man själv lika grå som asfalten runt en kommer allt bara bli tråkigt.
 
Det är viktigt att ta sig själv på allvar. Det är viktigt att ta livet på allvar.
 
Men det är också viktigt att vara annorlunda än livet runtom. Våga känna efter ordentligt på vad som är bra
 
Våga vara en cirkusvagn i en stenstad. Men se för guds skull till att inte tippa över. Du kommer bara leva en gång.

Lyssna, känn, andas

Är du också en av dem? Jag är det i alla fall.
 
En av de människor som oftast (inte alltid) glömmer bort här och nu. Detta fenomen är en klassiker, speciellt bland folk som studerar hårt, jobbar hårt, tänker hårt, tränar hårt, lever hårt, umgås hårt eller kämpar hårt för något framtida mål över huvud taget.
 
I morse när jag vaknade valde jag att ligga och känna efter lite mer än vanligt. Trötta ben. Trötta ögon. Skippade gymmet, och läste en bok innan föreläsningarna började istället.
 
Resten av dagen har också fått gå i medvetandets tecken. Ett lyckat, långsamt glutenfritt brödbak. Lugn och noggrann läsning. Och framförallt, skippa all planering av resten av livet, och ingen träning denna dag för att uppnå ett så stort lugn som möjligt.
 
 
 
 Sådana här dagar går det inte att ha hela tiden. Ibland måste man planera framåt, eller titta bakåt, nästan varje dag. Men ändå, om man jobbar lite mer på att vara här och nu, speciellt om man hör till de typer som annars inte helt och fullt lyssnar på sitt inre, kan nog saker kännas lite lugnare.
 
Som yoga. Namaste

Torka aldrig tårar utan handskar

Jag äger ingen tv, av flera skäl:

  1. Jag har inte råd (och är för lat) att köpa en
  2. Jag har en dator där jag kan kolla allt jag behöver
  3. Jag vet inte var jag skulle ställa den
  4. Det kommer sällan bra program på de billiga kanalerna ändå (om man inte har råd att ha de dyrare)
 
Summa summarum har detta lett till att kvällarna spenderas genom att kolla film, gratisserier och dokumentärer på datorn istället. I förrgår började jag kolla de tre delarna av "torka aldrig tårar utan handskar", andra delen igår, och idag står trean på tur.
 
Ja, jag erkänner, jag ligger efter... De flesta har antagligen för länge sett alla delar, och fy skäms på mej, jag hade bara läst första boken, och inte sett en enda
 
Nu är jag fast.
 
Bättre serie har jag inte sätt på länge. Så underbara karaktärer, väldigt välgjorda. OCh scener som kramar en så hårt att man nästan måste gråta lite, scener som också får mig att le, får en att vilja hålla nåns hand.
 
Har ni inte sett den: se den. Nu.
 
Här lite info för nyfikna!:
 
http://www.imdb.com/title/tt2399776/

Veckosummering

 
 
Javisst har det varit en skön vecka! Ända fram till fredagen gick allt som smort, då började höften krångla.... Långlöpningen får vänta till nästa helg, men veckan är jag ändå utomordentligt nöjd med. Jag minns inte när jag skulle fyllt en vecka med så mycket kvalitativ träning, och ändå vara full med energi....
 
Veckans träning
 
34 km löpning har skrapats ihop, med två längre pass och ett intervallpass. Tisdag blev veckans vilodag. Simning, yoga, promenader och gymträning har varit bra komplement!
 
Jag borde väl göra en veckoplanering för nästa vecka, men eftersom jag är rätt impulsiv garanterar jag nästan att det inte kommer följas, dessutom beror allt på höftens vara eller inte vara... Alternativa träningsformer till löpning som siktas på denna vecka, oavsett om höften vill eller inte är:
 
Simning
Yoga
Cykling
 
Attans då... Den listan blev verkligen inte lång, skämsskäms. Men skoj tros det verkligen bli! Fler förslag mottages varmt :)
 
 
 
 
 

Att våga vägra ont

Alla som tränar kommer förr eller senare ställas inför ett problem: vad gör jag om det gör ont? Hur ska jag träna om jag skadat mig eller slitit ut mig?
 
 
 
Det är skillnad på att vara skadad och att vara sjuk. Har du stukat foten finns det säkert någon träningsform du kan fortsätta med, som inte belastar foten, och kanske till och med förebygger framtida stukningar. Du behöver inte sluta träna bara för att det gör ont, ändra på träningen så den passar din skada istället!
 
Ett varningens finger måste dock höjas från min sida. Om du är sjuk, alltså inte skadad utan hosta, halsfluss osv. är det en helt annan sak. Tyvärr har jag själv flera gånger stuckit ut och sprungit trots att jag varit krasslig, vilket bara gjort allt värre... Man får hoppas att man lär sig av sina misstag!
 
Så varför detta inlägg? Jo, efter att ha ökat på lpmängden på sista tiden, efter all ny energi jag plötsligt fått, har min höft/ytterlår börjat krångla. Det har hänt förr, och kuren som hjälpte vara att lugna ner löpningen och träna upp lårmusklerna, samt strecha mer.
 
Vad gör man då om man har ont? Att sticka ut och löpa är ingen bra idé, men som tur finns det alternativa träningsformer som inte sliter på detta ställe! Istället för att sitta hemma och bli ihopsjunken och stel, kan man fokusera på annat. så idag blev det simning på shemat! Kravlöst, skönt, flytande. Det är intressant att känna att hela kroppen skriker tack, bara för att man varierar sig lite grann.
 
Dagens lärdom: variera mer för mindre skador. Håller tummarna för att låret repar sig fort, för de har lovat så otroligt fina vinterdagar nu!
 
 
 
Nästa veckas utmaning blir att variera träningen mer. Hänger ni med?

För dom som fryser....

Grovt sett finns det två sorters människor
 
1.De som hatar vintern
 
2. De som älskar vintern
 
Jag hör till kategori nummer två. dock har jag, som så många andra ett stort problem.
 
 
 
Mitt problem är att jag är en extremt frusen person. Detta i kombination att älska de där vackra vinterdagarna med solen som glittrar i snön är inte enkelt. Vad gör man de första 10 minuterna av sin löprunda om man håller på att frysa ihjäl? Och fr att inte tala om händerna! De blir ju inte varma hur man än rör på dem!
 
Lösningen på mitt, och era köldproblem stavas handvärmare. Jag fick tre stycken av min pojkvän i fdelsedagspresent. Plötsligt blir utomhusvistelse lite varmare och mysigare!
 
Handvärmarna är lite som svart magi för mig. de består av kuddar av tjock, mjuk plast (tänk badring) med någon sorts rgflytande vätska, och en liten metallplatta i. Man laddar metallplattan genom att koka kuddarna i 6-7 minuter. Där efter kan man ha dem var man vill, och ta fram dem, knicksa på metallplattan i kudden två gånger, och vips blir kuddarna 50 grader varma! Efter 45 minuter svalnar de och stelnar och måste kokas igen för att laddas om. Genialiskt!
 
Idag fanns det inga ursäkter för att inte gå ut i solen!
 
 

En ny approach

Jag har nu bestämt att ge denna, gamla dammiga blogg en ny approach.
 
Det finns så mycket jag vill berätta, skriva och minnas, och här är rätt ställe just nu, känns det som.
 
I väntan på en kamera får jag (och eventuella beskare) nöja oss med att titta på gamla bilder, eller helt enkelt ingen-ting och bara-text (vilket ju i och för sig inte heller är så dåligt!)

RSS 2.0